Для використання в роботі

09.02.2016 21:42

цікавий матеріал до уроку на тему «Різноманітність способів життя тварин» з теми «Будова і життєдіяльність тварин» (8 кл.)

1.      Етап «Мотивація навчальної діяльності учнів»:

Чемпіон по швидкості польоту серед птахів - стриж. 120 км / год - звичайна для нього швидкість. Пташки колібрі змахують крилами до 70 разів на секунду. Швидкість польоту у різних комах така: у златоглазки - 2 км / год, у кімнатної мухи - 7 км / год, у хруща - 11 км / год, у джмеля - 18 км / год, а у метелика-бражника - 54 км / ч. Наші кажани невеликі ростом. Але їхні родичі крилани досягають у розмаху крил 170 см.

2.      Етап «Вивчення нових знань»:

Порівняння форм зіниць у більш ніж 200 видів тварин виявило явну закономірність. Як правило, у травоїдних зіниці витягнуті горизонтально, у активних хижаків вони круглі, а у хижаків, що полюють із засідки - витягнуті вертикально. Це, ймовірно, пояснюється тим, що хижакам потрібно в першу чергу концентруватися на жертві, яка часто є вертикальним об'єктом, а фон по сторонам не так важливий і може залишатися розмитим. Жертвам само важливо оглядати широкі околиці, щоб вчасно помітити загрозу, а також визначати напрямок, куди бігти.

3.      Етап «Закріплення нових знань»:

Броненосці, лінивці і мурахоїди об'єднані в надзагін неполнозубих. Існує безліч спостережень, що описують поганий зір цих тварин. З'ясувалося, що у неполнозубих не функціонує належним чином ген, відповідальний за формування колб в очах, тому вони бачать світ чорно-білим і дуже погано орієнтуються при яскравому світлі. Вчені висунули гіпотезу про те, що Неповнозубі походять від спільного предка, провідного підземний спосіб життя і втратив колбочки за відсутністю необхідності.

4.      Етап «Мотивація навчальної діяльності учнів»:

–– Смотри, Егор, лицо. Сирена. Женщина-рыба, ха!

–– Мы видели женщину-рыбу, – с выражением превосходства похвалилась Аночка, уверенная, что над ней никому не удастся подшутить. К. Федин “Первые радости”

Як ви думаєте, які тварини могли послужити прообразом сирен?